|
Vanaf de start wandelen we al snel via een paar groenstroken naar het Park Oudegein.
In 1971 lag hier nog de Oude Geinsche Polder. Na de samenvoeging van Jutphaas en Vreeswijk tot Nieuwegein werd de polder die in bezit was van
Jonkheer de Geer van Oudegein overgedragen aan de toenmalige groeikern Nieuwegein. Het Park Oudegein dat hier is aangelegd fungeert nu als stadspark.
Via verschillende grote en kleine paden dwalen we door dit park met verrassende doorkijkjes en waterpartijen.
Onderweg komen we langs Huis Oudegein. Huis Oudegein is een kasteel en landgoed dat grenst aan het Park Oudegein. Huis Oudegein dateert uit de 13e eeuw,
werd in 1382 door brand verwoest en weer hersteld. In 1536 werd het erkend als Ridderhofstad.
We wandelen ook langs het Natuurkwartier, dat we eventueel een bezoekje kunnen brengen. Hier vinden we ook een kinderboerderij en de oude Oudegeinse Poldermolen.
Als we aankomen bij het punt waar de riviertjes de Doorslag, Hollandse IJssel en Kromme IJssel bij elkaar komen, wandelen we het IJsselbos binnen.
Direct nadat we het bos binnen wandelen zien we rechts een witte watertoren, 29 meter hoog en gebouwd in 1911.
Het IJsselbos, 18 hectare groot wordt begrensd door de Kromme en de Hollandse IJssel en de A2. Langs de Kromme IJssel heeft zich een moerasbos ontwikkeld.
Begin jaren tachtig lagen hier alleen nog maar een paar weilanden. In het midden van het bos zijn een tweetal plassen gegraven waar we langs lopen..
Na het IJsselbos wandelen we een stukje achter de geluidsschermen van de A2 door en lopen even later weer een klein bosgebied binnen met een waterplas.
Dan wandelen we verder en komen we op de Lekdijk uit met een wijds uitzicht over de Lek. De Lek heeft hier nog een open verbinding met de Noordzee zodat we hier
in de uiterwaarden nog te maken hebben met eb en vloed.
Na de jachthaven dalen we af van de Lekdijk en wandelen terug naar het beginpunt van deze wandeling.